BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JAGLANĄ Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę (kilka listków zostawiamy do przybrania). Mieszamy i odstawiamy z ognia.
Dodajemy kaszę jaglaną i posiekanego, obranego ze skórki pomidora. Ewentualnie doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem. Nadziewamy bakłażana i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach.
W międzyczasie grillujemy pierś z kurczaka doprawioną wcześniej przyprawą do kurczaka z grilla na odpowiedniej patelni.
Podajemy od razu posypując upieczone bakłażany pozostałymi listkami kolendry.