BEZGLUTENOWY KEKS

Cytrusy parzymy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na wiórki). Daktyle i morele kroimy w kostkę. Wszystkie bakalie mieszamy z marchewką, sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem. Mąki, proszek do pieczenia, sól i przyprawy przesiewamy do miski. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową, mleko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na babkę lub dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Na lukier mieszamy cukier puder z wodą. Dodajemy ją stopniowo, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Polewamy nim ciasto po ostygnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *