1. Bataty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Orzechy poza włoskimi zblendować. (Ponieważ mała ilość orzechów podczas blendowania rozpryskuje się na wszystkie strony, można ją połączyć z częścią oleju i zblendować razem.)
3. Orzechy włoskie posiekać na wyczuwalne kawałki.
4. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
6. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 minut
7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem.