Curry z tofu

  1. Ugotuj ryż.
  2. Pokrój cukinię i tofu w kostkę. Podsmaż cukinię.
  3. Wymieszaj sos sojowy z cytryną, połową podanej ilości oleju i przyprawami. Obtocz tofu w marynacie i wstaw na godzinę do lodówki.
  4. Podsmaż tofu.
  5. Na patelnię dodaj pastę curry (przepis poniżej), jogurt i cukinię. Duś przez chwilę, doprawiając do smaku.
  6. Podaj z ryżem i posyp posiekaną pietruszką.

Przepis na czerwoną pastę curry:

  1. Ze strąków chilli odciąć szypułkę, wysypać nasionka i pokroić w paski
  2. Szalotki obrać i pokroić drobno. Podobnie czosnek.
  3. Kolendrę świeżą rozdrobnić.
  4. Na tarce zetrzeć imbir i skórkę z limonki.
  5. W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry, kminu, sól i pieprz.
  6. Całość połączyć z trawą cytrynową i olejem.
  7. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Pastę można trzymać w lodówce około tygodnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *