Przygotowanie:
Jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zimny.
Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Herbatniki ułożyć na w tortownicy dokładnie zakrywając spód.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników. Do masy czekoladowej dodać ksylitol i cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub mikrofali) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować!), potem lekko ostudzić. Do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać. Następnie wlać żelatynę do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Chłodzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady.