Cebulkę zeszklij na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu (dodaj trochę wody, żeby się nie przypaliła). Dodaj zmielonego kurczaka. Dopraw przyprawą do buritos i chili, dodaj zgnieciony czosnek, pokrojona w paski paprykę, dolej trochę wody i duś ok. 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę z puszki, wymieszaj i podgrzej. Nagrzej piekarnik do 200°C.
Na każdy placek tortilla włóż porcję mięsa i zwiń, włóż do żaroodpornego naczynia. Przecier pomidorowy dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Polej nim tortillę, zmiksuj biały serek i włóż go na wierzch tortilli (stosujemy go zamiast sera tartego). Piecz w piekarniku 20 min. Buritos możesz przygotować bez zapiekania w piekarniku, aby oszczędzić czas po prostu podgrzej tortille na patelni nałóż na nie porcje mięsa zwiń i polej sosem.