Domowe mleko kokosowe

Do kielicha blendera wlać litr wody, wsypać całe wiórki, miksować 3 minuty, powstałe mleko przelać przez sitko o drobnych oczkach.

Do blendera wlać drugi litr wody, wsypać zmiksowane wiórki z sitka i jeszcze raz zmiksować je z wodą przez kolejne 3 minuty. Ponownie przelać przez sitko, porządnie docisnąć. Powstanie  z tego 1,5 litra mleka kokosowego.

 

*Z pozostałych kokosowych „wytłoczyn” można przygotować szybkie pralinki  kokosowe.

Dodać do nich ok. 6 łyżek chudego twarożku, 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżek gorzkiego kakao, łyżkę nasion chia i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

Masę schłodzić w lodówce i po ok. godzinie lepić kuleczki – pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *