Mąkę z ciecierzycy miksujemy na gładką masę z wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godzinę. Po tym czasie zbieramy z wierzchu pianę, dodajemy zioła, sól, pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do środka wkładamy dostosowaną do pieczenia patelnię lub formę do tarty i czekamy, aż się nagrzeje (ok. 20 minut). W międzyczasie odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów, a cebulę obieramy i kromy w pióra. Myjemy szparagi i pomidory.
Do formy wylewamy 1-2 chochle (w zależności od wielkości) masy na farinatę. Na wierzchu układamy kilka szparagów, pomidorów i kilka piórek cebuli. Jeżeli pomidory są zbyt duże lub szparagi zbyt grube, możemy je pokroić na mniejsze części. Posypujemy płatkami drożdżowymi. Zapiekamy przez ok. 20 minut.