Guacamole – pyszna pasta z awokado

Przygotowanie:

  1. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
  2. Cebulkę, papryczkę, pomidora i kolendrę bardzo drobno posiekać i dodać do awokado i soku wyciśniętego z limonki. Wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, marchewkami, nachosami lub tortillą.

Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie, aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado, przykryć je szczelnie folią lub zastosować mój ulubiony trik, czyli polać guacamole odrobiną zimnej wody. Dzięki temu macie pewności, że guacamole będzie wciąż miało wspaniały, zielony kolor, a przed podaniem wystarczy odlać wodę i porządnie je wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *