KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I JARMUŻEM
W rozdrabniaczu drobno posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z grubym dnem) z 2 łyżkami oliwy i podsmażyć co chwilę mieszając.
W rozdrabniaczu drobno posiekać pokrojonego na kawałki kalafiora, dodać na patelnię z cebulą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć na patelnię.
Warzywa smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie doprawić je kurkumą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową.
Dodać suchą kaszę z woreczka, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Dodać gorącą wodę z sosem sojowym, doprawić danie solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 7 minut, w międzyczasie raz zamieszać.
Zdjąć pokrywę, dodać posiekane liście jarmużu (twardą część liścia odłożyć), i mieszając podgrzewać jeszcze przez minutę. Podawać z plasterkami świeżej chili jeśli lubimy. Danie można przygotować wcześniej i odgrzewać na patelni.