Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, zalewamy łyżeczką oleju i doprawiamy ulubionymi przyprawami – ja użyłam pieprzu, soli, słodkiej papryki i odrobiny chili – wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane mięso smażymy na patelni teflonowej (już nie dolewamy tłuszczu!) – po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy – sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na cząstki, a paprykę w kostkę.
Do warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę konserwową i ostudzone mięsko – wszystkie składniki mieszamy – wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki.
Do sałatki możemy przygotować sos czosnkowy: na 3 łyżki jogurtu naturalnego wyciskamy lub drobniutko kroimy cztery ząbki czosnku, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.