Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, zagotować i osolić. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić go na około 30 minut (ważne, by w soczewicy została woda, w której będzie moczony bulgur).
Bulgur dodać do soczewicy i wody, przykryć. Odczekać około 30 minut, póki bulgur nie wciągnie nadmiaru wody – czyli nie będzie miękki.
W garnku rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i posiekany czosnek, usmażyć na złoto. Następnie dodać kminek i smażyć przez kolejne 30 sekund.
Do garnka dodać bulgur z soczewicą, następnie wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować klopsiki, następnie odłożyć je na kilka godzin do lodówki (jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody).
Podawać na zimno.