Ryz opłukać. Do rondelka wlać dwie szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w dosyć cienkie słupki, zielona paprykę w drobną kostkę a papryczkę chilli bardzo mocno posiekać.
Rozgrzać odrobinę masła i przesmażyć na nim marchewkę. Gdy zmieni ona kolor dodać paprykę i papryczkę chilli. Wszystko ze sobą podsmażyć.
Krewetki przemyć. Do garnka dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażyć, następnie dodać krewetki, które trzeba posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8 -10 minut.
Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sos sojowy i usmażone warzywa. Wymieszać.
Na talerz wyłożyć usmażony ryż z warzywami i krewetki. Ozdobić szczypiorkiem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Od razu podawać.