Bakłażana po umyciu pokroić w plastry, obsypać solą i odstawić na 30 min, potem opłukać zimną wodą i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Cukinię, pomidora, cebulę, czosnek, tofu (na cienkie plastry) pokroić. Bakłażana podsmażyć na patelni na 4 łyżkach stołowych wody z dodatkiem kostki rosołowej (smażyć do zarumienienia). Zrumienić tofu i cukinię (osobno) i odstawić. Cebulę i czosnek smażyć na 2 łyżkach stołowych wody, jak się zeszklą dodać pomidory i posypać przyprawą włoską. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami : bakłażan, cukinia, tofu, posypać warzywa serem, na serze położyć pomidory, cebulę i czosnek. Na wierzchu zrobić jeszcze jedną warstwę bakłażana. Wstawić lazanię do piekarnika na 25 minut, 5 minut przed końcem posypać resztą startego sera.