Grzyby namocz, następnie ugotuj z odrobiną soli i pieprzu. Kapustę wypłucz i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij, drobno pokrój lub przekręć przez maszynkę. Na patelni przeszklij na odrobinie masła klarowanego drobno pokrojoną cebulę, dodaj grzyby, chwilę podsmaż. Dodaj kapustę. Wszystkie składniki farszu dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz odstaw do wystudzenia. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, sól, stopniowo dolewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto. Ciasto podziel na 4 części i kolejno rozwałkuj na placki. Szklanką (średnica ok. 8 cm) wykrój kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i sklej brzegi w pieróg. Tak przygotowane pierogi wrzuć na lekko osoloną wrząca wodę i gotuj do momentu, aż wypłyną na wierzch czyli ok. 3 minut. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi z wody na talerz starając się nie układać jednego na drugim, aby się nie skleiły, pozostaw do wystudzenia.