Proste wegańskie pierniczki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Zarobione ciasto uformować w kulę, jeśli jest zbyt suche, dodać kilka kropel wody, a następnie przełożyć je do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto kilka razy zagnieść w rękach, żeby się ogrzało, a następnie rozwałkować na cienki placek, najlepiej wałkuje się je przez papier do pieczenia. Następnie przy pomocy dowolnej foremki wyciąć pierniczki. Pozostałe skrawki ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wyciąć pierniczki, powtarzać czynność aż do wyczerpania się ciasta. Jeśli mają zawisnąć na choince, należy pamiętać, aby przed pieczeniem każdy przekłuć wykałaczką.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 8 – 10 minut. W między czasie przygotujcie lukier: do cukru pudru dodawajcie stopniowo sok z buraka intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymacie pożądany kolor i gęstość lukru. Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem i nawlec na nitkę, lub schrupać z kubkiem herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *