Przygotowanie:
Na patelnię wlej olej, wrzuć cebulę, wędzonego tofu, paprykę i sól. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj czosnek i obgotowane grzyby. Podsmażaj przez mniej więcej 5 minut na średnim ogniu.
Wlej czerwone wino. Zmniejsz ogień i odparuj alkohol oraz nadmiar płynu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Soczewicę lub inne wybrane przez Ciebie ziarna zblenduj na gładką masę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170’C.
Przełóż wszystkie składniki do miski, w tym bułkę tartą i orzechy, wymieszaj dokładnie. Dłońmi posmarowanymi olejem uformuj kuleczki – każdą z mniej więcej 1 łyżki stołowej masy. Pulpety powinny mieć taką samą wielkość. Najlepiej więc podzielić masę na 4 równe części, a te znów na 4 i z tych każdą na 3 części. Wtedy otrzymasz 48 ładnych pulpecików.
Pulpeciki układaj na blasze w niewielkich odstępach, następnie włóż blachę do piekarnika i piecz około 30-40 minut.
Możesz podawać je z sosem pieczeniowym.
Gotowe pulpety możesz zamrozić i odsmażyć na maśle klarowanym. Są doskonałe do zrobienia kanapek, jako dodatek do sałaty albo meze na koktajlowe party.