Najpierw przygotować spód- pistacje, migdały i kardamon, umieścić w naczyniu blendera z ostrzem typu „S” i zmiksować na mąkę. Dodać daktyle i również drobno zmielić.
Tortownice wyłożyć folią spożywczą, a następnie wysypać na nią przygotowaną masę na spód. Wyłożyć dno masą pistacjowo-migdałową wciskając ją w dno tortownicy.
Odłożyć do schłodzenia do zamrażarki.
Namoczone nerkowce odcedzić i przepłukać. Do kielicha blendera włożyć wszystkie składniki na masę i blendować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. Jeśli nerkowce utykają i nie chcą się równomiernie zblendować to można zdjąć pokrywę blendera i nie przestając miksować mieszać masę szpatułką od góry, dzięki temu masa dużo lepiej się miksuje. W zależności od mocy blendera powinno zająć to od 2-5 minut.
Wyjąć schłodzony spód i wylać na niego masę z nerkowców. Odłożyć ciasto na całą noc do lodówki, przed podaniem położyć owoce na wierzch lub posypać płatkami róż.