Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i granatem (4 porcje)

Z liści jarmużu wykrajamy łodygi, pozostałe części rwiemy na mniejsze fragmenty i wrzucamy do dużej miski. zalewamy wrzątkiem na minutę. Po upływie tego czasu dokładnie przepłukujemy jarmuż zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°c. połówkę dyni oczyszczamy z pestek i włókien, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. mieszamy w misce z ciecierzycą, oliwą i solą. rozkładamy równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy przez 15-20 minut. w międzyczasie odwracamy składniki, by zrumieniły się też z drugiej strony. gotowe zostawiamy do ostygnięcia.
Orzeszki piniowe przez chwilę prażmy na suchej patelni. Z granatu odcinamy koronę i spód, tniemy na cząstki wzdłuż widocznych białych żyłek, wyciągamy ziarenka, pozbywając się gorzkich fragmentów skórki.
Miód, sok z cytryny i oliwę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. wszystkie składniki sałatki mieszamy, skrapiamy całość dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *