Zaczniemy od namoczenia orzechów nerkowca – przynajmniej dwie godziny w wodzie. W tym czasie możemy przygotować spód i kruszonkę. Jeśli daktyle są twarde, musimy je również namoczyć – wystarczy kilka minut, gdy zmiękną odcedzamy wodę. Daktyle i żurawinę miksujemy na klejącą masę, która nie musi być zbyt gładka i kremowa – spokojnie mogą być to małe kawałki. Powstałą masę ugniatamy na dnie foremek. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę – drobno siekamy orzechy i mieszamy je dokładnie z roztopionym olejem kokosowym.
Namoczone orzechy nerkowca miksujemy dokładnie blenderem (możemy podlać łyżką wody), dodajemy pozostałe składniki kremu i dokładnie mieszamy. Gotowy krem układamy na spodzie foremek, a na wierzch warstwę kruszonki. Chłodzimy przez noc w lodówce, lub pół godziny w zamrażarce.