1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać, zalać napojem roślinnym, dodać suszone daktyle i gotować, mieszając około 15 minut (uwaga łatwo się przypala, w razie potrzeby podlać wodą)
2. Tofu rozdrobnić i dodać do ostudzonej kaszy.
3. Dodać olej, sok z całej cytryny, mąkę kokosową, cukier ze skórką pomarańczową, stewię/syrop z agawy, ewentualnie 2 jaja i zmiksować blenderem ręcznym
4. Masę wyłożyć do wyłożonej papierem tortownicy
5. Piec około 40 minut w 180 stopniach (można przykryć papierem do pieczenia, jeśli będzie się przypalać)
6. Czekoladę roztopić i polać nią ciasto (*u mnie czekolada pod wypływem dodania 4-5 łyżek napoju sojowego przybrała stałą konsystencję po podgrzaniu i zmieszaniu, stąd moja polewa wygląda jak łatki)