Przygotowanie:
Ciasto : Kaszę jaglaną i jajo miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, wstawiamy do lodówki by schłodzić.
Farsz: Warzywa myjemy, marchew obieramy, kroimy na cienkie wstążki (można przy pomocy zwykłej obieraczki), za pomocą ostrego noża przekroić wzdłuż na połowę.
Sos: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki.
Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty podnosząc brzegi nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 15 minut w temp 180-200st C. Lekko studzimy i układamy wokoło na przemian wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy. Robimy to dość ciasno- przerwy ok 0,5 cm. Następnie delikatnie zalewamy sosem- stopniowo, przy użyciu łyżki do zupy. Na koniec posypujemy płatkami chilli lub suszonych pomidorów. Pieczemy ok. 35 minut w temp 180-200 st C. Przyprawić dość pikantnie, jako że składniki bazowe są delikatne w smaku.