Tarta z jaglanym kremem

  1. Do rondelka z grubym dnem wsypać kaszę, ksylitol, olej, skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli, wszystko zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie do pojemnika blendera wsypać migdały i szczyptę soli. Wszystko miksować przez około 30-45 sekund na migdałową mąkę, następnie odsączyć daktyle i dodać je do migdałów. Wszystko zmiksować razem na wysokich obrotach blenera na kleistą masę – ściśnięta w pięści powinna zachować jej kształt. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponowie.
  3. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć spód i brzegi formy masą migdałową. Odstawić do lodówki.
  4. Kiedy kasza wchłonie większość mleka i będzie bardzo miękka, zdjąć ją z ognia i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty budyń. Budyń wylać na spód i od razu udekorować owocami, delikatnie je wciskając w krem. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *