SPÓD:
- Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Spód tortownicy wyklejamy ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 15-20 minut. Gotowy spód pozostawiamy do ostygnięcia.
MASA “SEROWA”:
- Odsączone z zalewy tofu przekładamy do malaksera, dodajemy ksylitol, pastę waniliową, sok i skórkę z cytryny, płatki migdałowe i pistacje. Całość bardzo dokładnie blendujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek śmietany kokosowej). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.
- Schłodzoną śmietanę kokosową ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wkładamy dwie łyżki masy serowej i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Następnie śmietanę przekładamy do pojemnika z pozostała masą serową i ponownie delikatnie ale bardzo dokładnie mieszamy.
- Gotowy krem wylewamy na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160ºC. Na dno piekarnika wkładamy brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piec około 40 minut.
DAKTYLOWY KARMEL:
- Daktyle odsączamy z wody i przekładamy do malaksera, dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.
- Gotowy karmel wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy wierzch. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i lekko solą (jeśli pistacje są niesolone). Tofurnik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.