Wegańskie burgery z komosy ryżowej i fasoli

Przygotowanie:

  1. Komosę podpraż w suchym rondlu, aż będzie charakterystycznie strzelać i nabierze orzechowego zapachu. Następnie ugotują ją, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ma być miękka i puścić charakterystyczne “ogonki”). Gdy cała woda wyparuje, pozwól jej odrobinę znów postrzelać.
  2. Na suchej patelni podpraż odsączoną i przepłukaną czarną fasolę z dodatkiem wszystkich przypraw. Zajmie to kilka minut, a fasola powinna być dość mocno wysuszona i wręcz ma kruszyć się pod naciskiem dłoni.
  3. Fasolę przełóż do miski, a na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj ją do fasoli i wymieszaj. Dodaj również posiekane suszone pomidory oraz daktyle i śliwki.
  4. Gdy komosa już się ugotuje, dodaj jej połowę do fasoli z dodatkami i porządnie zmiksuj ręcznym blenderem. Pod koniec dodaj resztę komosy ryżowej i dopraw masę musztardą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodaj siemię lniane, porządnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki do burgerów.
  5. Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi, mocno ugniatając masę. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, delikatnie je przewracając na drugą stronę. Podawaj z porządnym sosem i dobrą pełnoziarnistą bułką !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *