WEGAŃSKIE CIASTO Z FIGAMI I DAKTYLAMI

Banany rozgniatamy widelcem. W jednym naczyniu mieszamy mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol, a w drugim banany, olej i mleko. Następnie łączymy składniki i dokładnie mieszamy. Daktyle kroimy w kostkę, dodajemy do masy i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto już ostygnie przygotowujemy dekorację. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Możemy dodać odrobinę mleka roślinnego lub oleju kokosowego, aby łatwiej było ją rozpuścić. Ciepłą polewą polewamy ciasto. Figi kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *