Zapiekanka z bakłażana

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na pół, solimy i zapiekamy w piecyku w temperaturze  200°C przez  20 min. Następnie wyjmujemy i łyżką drążymy środek tak aby nie uszkodzić skórki bakłażana.

Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 20 min z dodatkiem liścia laurowego.

Następnie cebulę, czosnek oraz pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy ugotowaną soczewicę, dodajemy krojone pomidory. Po 5 minutach smażenia przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz kminkiem i chili.

Bakłażana nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy pokrojone wcześniej oliwki zielone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut w 200°C. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *