Przygotowanie:
- W 3 łyżkach mleka rozpuścić miód i sodę. Mąkę posiekać z masłem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na 2 części.
- Ciasto wałkować i piec pierwszą część około 20 min. Orzechy uprażyć z miodem, masłem i wodą. Wbić je w drugą część rozwałkowanego ciasta i piec je.
- Ugotować mleko na budyń (ilość na opakowaniu budyniu) z ksylitolem i dodać kaszę mannę. W momencie gotowania dodać budynie rozpuszczone w mleku.
- Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń.
- Posmarować część pierwszą masą i ułożyć na nie część drugą z orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.