Zupa krem z ciecierzycy z pieczarkami i cebulą czerwoną

Ciecierzyce przepłukać pod bieżącą wodą i pozostawić na noc zalaną wodą. Następnego dnia przepłukać ponownie, włożyć do garnka na zupę i zalać wodą do ponad 2 objętości ciecierzycy. Wstawić do gotowania i gotować bez przykrycia ok. 35 minut.

W tym czasie umyć i obrać warzywa, pokroić na mniejsze kawałki. Po tych 35 minutach dodać do zupy, poczekać, aż się zagotuje i gotować ok. 8-10 minut. Następnie zmiksować blenderem ręcznym do gładkiej konsystencji, doprawić.

Pieczarki i cebulę umyć oraz obrać. Na dużej patelni grillowej (lub do smażenia bez tłuszczu)  rozgrzać olej kokosowy, następnie dodać cebulę i trochę wody, dusić przez parę minut. Dodać pieczarki, odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości, ok. 10 minut. Gotowe warzywa dodać do zupy.  Gotową porcję zupy przystroić nacią z pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *