Zupa krem z zielonego groszku

Sposób przygotowania:
Podgrzać masło klarowane w rondlu. Wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek, por, seler naciowy, natkę pietruszki i szynkę. Dobrze wymieszać, przykryć rondel, zmniejszyć ogień i podduszać warzywa około 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszać, aby ugotowały się równomiernie.
Dodać groszek, zioła prowansalskie i wywar. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć nieco ogień i gotować, aż groszek lekko zmięknie (10 minut na
gotowanie świeżego groszku lub 5 minut na gotowanie groszku
mrożonego). Dodać sałatę i gotować jeszcze 5 minut.
Przetrzeć połowę do dwóch trzecich zupy w mikserze, a następnie dodać
ją do reszty. Można też posłużyć się ręcznym mikserem, żeby częściowo
przetrzeć zupę w rondlu. W razie potrzeby delikatnie ją podgrzać,
sprawdzić jej smak i przyprawić. Nalać zupę do ciepłych misek. Do każdej
porcji dodać trochę jogurtu, wymieszać i natychmiast podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *