Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy

W głębokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. dodajemy czosnek i imbir, kumin, kolendrę i podsmażamy minutę. Wrzucamy puszkę rozgniecionych pomidorów wraz z sokiem, soczewicę, wlewamy bulion i sok pomidorowy, dodajemy chili, paprykę słodką, szczyptę kurkumy i 2 ziarna kardamonu.
gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. po 10 min dodajemy ciecierzycę z puszki, podgrzewamy wszystko sprawdzając czy soczewica i cieciorka są miękkie. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec, część gęstej zawartości w postaci ziaren soczewicy, ciecierzycy, pomidorów, zupy i jednego ziarna kardamonu (przy dwóch może już być zbyt intensywny smak) odkładamy do drugiego garnka i blendujemy całość na gładko. po zmiksowaniu wlewamy powstały krem do zupy, dając nam gęstą zupę marokańską.
Dla smaku wkrapiamy jeszcze cytrynę, której kwaśność powinna dawać świetne, drugie dno smaku, po ostrości chili, kuminu i wyrazistym smaku kardamonu. podgrzewamy chwilę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *