Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, 2 gałązki natki, 1 ząbek czosnku, ziela angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, 1 łyżkę oleju, gałązkę koperku, ok. 3/4 łyżeczki soli oraz świeżo zmielony pieprz.
- Wlać wodę i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
- Przecedzić przez sitko do czystego garnka.
- Dodać żurek (przed dodaniem wstrząsnąć butelką), majeranek, chrzan, przepołowiony ząbek czosnku.
- Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
- Następnie dodać śmietankę sojową, potrzymać na małym ogniu przez 1-2 minuty, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Podawać z puree kalafiorowym okraszonym cebulką zrumienioną (zeszkloną) na oleju i doprawioną solą.