Żurek wegański

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, 2 gałązki natki, 1 ząbek czosnku, ziela angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, 1 łyżkę oleju, gałązkę koperku, ok. 3/4 łyżeczki soli oraz świeżo zmielony pieprz.
  2. Wlać wodę i zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
  4. Przecedzić przez sitko do czystego garnka.
  5. Dodać żurek (przed dodaniem wstrząsnąć butelką), majeranek, chrzan, przepołowiony ząbek czosnku.
  6. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  7. Następnie dodać śmietankę sojową, potrzymać na małym ogniu przez 1-2 minuty, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Podawać z puree kalafiorowym okraszonym cebulką zrumienioną (zeszkloną) na oleju i doprawioną solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *